Foto 1

Vila-real treballa en l’identificació de les restes de dos desapareguts de la Guerra Civil que podrien trobar-se a la fossa del Cementeri Municipal

Vila-real En portada
Comparteix la notícia

L’Ajuntament de Vila-real ha fet un pas més en el procés per a facilitar que els familiars de dos desapareguts en la Guerra Civil puguen localitzar les seues restes i confirmar si es troben en la fossa del Cementeri Municipal. En el marc d’aquest treball de recuperació de la memòria històrica i reparació del mal a les víctimes, l’alcalde de la ciutat, José Benlloch, i la regidora del Memorial Democràtic, Rosario Royo, han acompanyat a l’antropòleg forense de la Universitat de València Marcos Miquel, que treballa amb la Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica en el projecte d’exhumació de fosses de la Guerra Civil en la Comunitat Valenciana, i als familiars d’un dels dos desapareguts, el vila-realenc José Pla Pitarch, en la visita a l’ossera del cementeri, un pas previ al començament dels treballs d’exhumació.

L’Ajuntament de Vila-real va iniciar els tràmits per a la localització de les restes de José Pla Pitarch, nascut a Vila-real, i de José Andreu Tello, natural de Múrcia, a petició de les seues famílies, en existir dades documentals que les seues restes podrien haver-se depositat en l’ossera construïda en 1983 en el Cementeri Municipal al qual es van traslladar les restes de morts en la Guerra Civil. El consistori s’ha acollit a la Llei 14/2017, de 10 de novembre, de Memòria Democràtica i per a la Convivència de la Comunitat Valenciana per a sol·licitar a la Conselleria que duga a terme els treballs d’exhumació i identificació. La regidora de Compromís per Vila-real, Maria Fajardo, ha estat molt implicada en tot el procés i ha acompanyat als familiars i a l’antropòleg forense en la visita a l’ossera del Cementiri Municipal. Fajardo ha declarat que “La felicitat que hem vist en la familia la que hem pogut acompañar en tot el procés es indescriptible. És el primer pas per donar dignitat a les víctimes com José Pla Pitarch, afusellat a Vila-real el 16 de juny de 1938”.