El president de la Diputació de Castelló, José Martí, i la rectora de la Universitat Jaume I (UJI), Eva Alcón, han signat un conveni de col·laboració a través del qual la institució provincial destinarà 12.000 euros per a finançar el programa ‘Dones emprenedores en l’entorn rural de la província de Castelló: Diagnòstic dels obstacles i facilitadors de la seua emprenedoria i benestar’ durant el present exercici econòmic.
El programa de l’UJI té com a objectiu realitzar un diagnòstic dels obstacles i facilitadors (personals, socials, econòmics-financers, digitals) que s’han trobat en les dones emprenedores en l’entorn rural de la província de Castelló, i la seua relació amb el benestar d’aquestes dones.
Així mateix, es pretén adoptar les mesures apropiades per a modificar els patrons socioculturals de conducta assignats en funció del sexe i/o gènere, amb la finalitat d’eliminar prejudicis, usos i costums de qualsevol índole.
Martí ha manifestat que “la situació de les dones rurals és més precària que en els entorns urbans per la persistent desigualtat agreujada per la bretxa digital”, per la qual cosa des de la Diputació de Castelló “aspirem a empoderar a aquestes dones perquè puguen reclamar els seus drets, el lideratge, les oportunitats i eleccions, i participar en el disseny de lleis, polítiques i programes”.
Per part seua, la rectora de l’UJI ha manifestat «la importància de potenciar aquests espais de col·laboració institucional amb un clar enfocament: contribuir a la millora social, en aquest cas de les dones emprenedores en entorns rurals». En aquest sentit, Alcón ha subratllat la importància que «la investigació que es genera a l’UJI permeta dissenyar accions i desplegar polítiques públiques que contribuïsquen a una transformació social responsable».
Les dades
En el projecte interessa, principalment, les dones emprenedores que viuen en xicotets municipis rurals, entesos com els que posseïsquen una població resident inferior als 5.000 habitants i estiga integrat en el món rural.
A Espanya, les dones son el 48,8% de la població rural (de municipis de menys de 5.000 habitants) en 2019. A més, aquestes dones rurals son el 12% del total de dones del país. Una província amb xifres molt similars a la mitjana és la de Castelló, on les dones son el 48,7% de la població rural.
A més, el mercat laboral del medi rural es caracteritza per una baixa taxa d’ocupació (que s’accentua en el cas de les dones), una forta asalarització i una marcada tercerització. De fet, existeix una discriminació salarial de gènere: les dones estan sobrerepresentades en els rangs salarials entre els 400 i els 1.000 euros, mentre que els homes ho estan entre els 1.001 i els 1.400 euros, així com una masculinització de l’empresariat rural.