projecte pioner tractara frenar abocament voluminosos promoura reutilitzacio

Un projecte pioner tractarà de frenar l’abocament de voluminosos i promourà la seua reutilització

En portada Vila-real
Comparteix la notícia

L’Ajuntament de Vila-real, a través de la Regidoria d’Agricultura, Sostenibilitat, Transició Ecològica, Energètica i Medi Ambient i la Regidoria de Serveis Públics, ha activat un projecte pioner per a atallar el problema de l’abandó de voluminosos i residus d’aparells elèctrics i electrònics (RAEE), i promoure la seua reutilització i reciclatge amb la finalitat d’impulsar un ‘Civisme verd’ entre la ciutadania. La iniciativa es desenvoluparà en col·laboració amb l’empresa d’economia social Reciplana, tal com ha anunciat el regidor Medi Ambient, José Ramón Ventura Chalmeta, durant la presentació del projecte, en la qual també ha participat el gerent de Reciplana, José Carlos Seguer.

Així el projecte pretén educar en els valors de sostenibilitat i economia circular, i evitar l’abandó de voluminosos en via pública. Per a això, tres persones de l’empresa Reciplana han començat a realitzar una inspecció de diferents zones de la ciutat, per a comprovar si s’utilitza de manera correcta el servei de recollida de voluminosos, que es pot sol·licitar a través del telèfon 964 536 761. En cas que el residu s’haja depositat en el dia i hora assignats, es col·locarà un adhesiu verd, per a destacar l’acció de civisme de l’usuari. En cas contrari, els operaris de Reciplana col·locaran un adhesiu roig, advertint de l’incompliment de la normativa, i identificant el punt d’abocament.

Això permetrà realitzar un estudi tècnic de georeferenciació per a identificar aquelles zones en les quals apareixen amb major freqüència residus voluminosos sense previ avís, així com els avisats, i una classificació del material susceptible de recuperar o reciclar. L’objectiu és estudiar els focus i naturalesa dels voluminosos i els costos tant ambientals com econòmics que la mala praxi de la ciutadania produeix en aquesta fracció de residus. “Amb tota aquesta informació podrem extraure i analitzar la informació obtinguda i proposar les línies d’actuació necessàries per a millorar la taxa de recuperació d’aquesta fracció de residus, amb accions que s’implementaran en el nou contracte de recollida i gestió de residus sòlids urbans que entrarà en vigor aquest estiu”, subratlla Chalmeta.

El gerent de Reciplana ha destacat l’aposta per l’economia circular ja que un dels objectius és “detectar que voluminosos són susceptibles de reutilitzar-se o reciclar-se, donant-los així una segona vida”. Aquesta campanya pionera està alineada amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible, ja que, a més de promoure l’economia circular, també contribueix a la inserció laboral de persones en risc d’exclusió social. Finalment, Seguer ha fet una crida a la ciutadania perquè “del seu civisme depén acabar amb el problema de l’abocament incontrolat de voluminosos”.