Foto 1 1

ANFFECC reclama mesures davant l’escalada dels preus del gas

Comarcas
Comparteix la notícia

L’Associació Nacional de Fabricants de Frites, Esmalts i Colors Ceràmics (ANFFECC) ha emès un nou comunicat en què reitera les manifestacions realitzades  i alerta del risc que les noves pujades del preu del gas comporten per al clúster ceràmic. En aquest sentit, si la difícil situació que travessa el sector, agreujada pel conflicte bèl·lic Rússia-Ucraïna, ara s’uneixen a les declaracions realitzades per la patronal taulellera, Ascer, relatives a l’escalada de preus del gas i la necessitat que les autoritats intervinguin per evitar aquesta situació.

Així, el president d’ANFFECC, Joaquín Font de Mora assenyala: “En aquest moment a tots ens uneix la preocupació per la situació humanitària a la guerra d’Ucraïna, però el conflicte repercuteix a tots els nivells i les seves conseqüències poden causar estralls quant a producció i ocupació a Europa si la situació no reverteix”. “Ens despertem cada dia mirant el preu del gas pensant en si avui podrem produir sense pèrdues”, afegeix.

La inquietud al sector és gran, ja que el conflicte armat “afecta directament la política i l’economia internacional, atesa la ubicació estratègica d’Ucraïna i la seva influència directa en el subministrament de gas rus, provocant una escalada de preus sense precedents i una volatilitat extrema a curt termini”.

«No és possible seguir suportant aquesta situació», prossegueix, «no ja només per al nostre clúster, sinó per a tota la indústria europea, que si segueix així aviat es veurà abocada a parades de producció i per tant a una destrucció d’ocupació». Això, segons paraules del president d’ANFFECC, «tindria unes conseqüències molt complicades a nivell econòmic i social, especialment en un moment d’alta inflació com l’actual».

Creiem que cal regular i modificar el sistema actual quant a la determinació del preu del gas i de l’electricitat. Assenyala que «no és de rebut que la diferència del cost de generació i el preu final que ha d’acomoter l’indutrial sigui tan abusiu i desorbitat». Considerem fonamental revisar la vinculació actual que té el preu de l’electricitat amb el preu del gas, instant els governs que s’adoptin les mesures pertinents a la reunió de Versalles d’aquesta setmana.

Per tot això, reclamen, igual que els rajoles “que des de la UE i el govern es prenguin mesures urgents tant financeres com fiscals per pal·liar aquesta circumstància, per evitar que l’espiral inflacionista vagi a més i empitjori una situació que ja de per si mateix era complexa, després de la crisi patida per la pandèmia”. Finalment, el sector asegura que es veurà obligat a indexar els preus davant la pujada constant dels costos energètics pel conflicte d’Ucraïna, a més el preu actual del gas al trimestre és el doble del que el 2020 suposava el cost de tot l’any.