Els projectes ceràmics de la Pobla d’Arenós i Canet lo Roig guanyadors de la cinquena edició del Concurs de Regeneració Urbana

Comarques En portada
Comparteix la notícia

Els projectes ceràmics de la Pobla d’Arenós i Canet lo Roig han sigut els guanyadors –primer i segon, respectivament– de la cinquena edició del Concurs de Regeneració Urbana (CRU V) de la Diputació de Castelló. Cadascun d’ells rebrà una inversió provincial de 225.000 euros per a executar els projectes de transformació urbana premiats pel jurat professional. En tots dos casos s’ha valorat la integració i el paper de la ceràmica castellonenca com a protagonista de les reformes.

El veredicte s’ha fet públic en una gala celebrada aquest divendres en el Palau del Senyor de Sot de Ferrer, a la qual ha assistit el diputat de Promoció Ceràmica, Ximo Huguet, el jurat i representants dels ajuntaments, equips d’arquitectes guardonats, representants de la patronal ceràmica i de les empreses els productes de les quals serviran per a desenvolupar els projectes guanyadors.

Huguet ha assenyalat que aquest concurs «ha de marcar la línia estratègica dels nostres ajuntaments, la d’apostar per la nostra ceràmica, la millor ceràmica, i que els seus carrers, les seues places i els seus racons més desconeguts lluïsquen com el millor aparador de les excel·lències dels productes ceràmics made in Castelló».

En aquesta edició cal destacar el CRU[E], una modalitat que s’ha inclòs enguany per primera vegada per a l’alumnat universitari del Grau d’Arquitectura amb l’objectiu de promocionar l’ús de la ceràmica entre les noves generacions d’arquitectes i arquitectes.

El CRU és una de les grans cites anuals del món de l’arquitectura i l’urbanisme a nivell espanyol, un mèrit que se suma a la seua ja consolidada labor de promotor de l’ús del taulell en entorns urbans.

La mirada circular

El projecte de la Pobla d’Arenós, de l’arquitecte Javier López, té com a lema ‘La mirada circular’ i sorgeix amb la voluntat de crear un espai de descans per als veïns i visitants en una parcel·la del carrer Venda que, actualment, no té cap utilitat. Per a això, s’empra un paviment ceràmic disposat en forma radial emulant el recorregut dels bous quan, antany, en aquest mateix lloc es treballava el gra.

Aquest mateix disseny radial serveix per a limitar i jerarquitzar els espais on un únic arbre de fulla caduca emergeix com a element central de tota la composició per a marcar el pas de les estacions.

Camí de rajoles grogues

El projecte de Canet lo Roig, desenvolupat per l’estudi d’arquitectura La Erreria, té com a lema ‘Camí de rajoles grogues’ –en al·lusió al conte del Mago de Hoz– i proposa una gran catifa ceràmica que siga escenari de tots els usos que el municipi puga requerir com a escenari per a espectacle, celebració d’esdeveniments populars, espai de descans, mirador o àrea turística i cultural. Actualment, la plaça no compta amb una funcionalitat determinada.

La proposta es desenvolupa en una espècie d’espiral que connecta els diferents camins per a fomentar una visió 360º respecte a la lloma i, al seu torn, generar una experiència nova cada vegada, ja que la manera d’accedir a la plaça polifuncional és múltiple.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.